Vandværker – Anmeldelse som alternativ til godkendelse af takster
Vandværker – Anmeldelse som alternativ til godkendelse af takster
En almen vandforsyning skal som udgangspunkt årligt have sine takster godkendt af kommunalbestyrelsen. Med bekendtgørelsen kan vandforsyningen dog – som alternativ til godkendelse – vælge at anmelde sine takster, såfremt der alene er tale om mindre eller uvæsentlige ændringer i forhold til det senest godkendte takstblad.
Anmeldelse som alternativ til godkendelse er en forenklet procedure med færre dokumentationskrav sammenlignet med den formelle godkendelsesproces. Det vil dog fortsat være muligt at vælge godkendelsesvejen, hvis dette foretrækkes.
Bekendtgørelsen trådte i kraft den 1. januar 2025 med følgende rammer og krav:
Godkendelse af takstblad
Det takstblad, der ønskes godkendt, samt tilhørende oplysninger, skal indsendes til kommunalbestyrelsen senest seks uger før starten på den opkrævningsperiode, det vedrører. Kommunalbestyrelsen kan dog dispensere fra fristen, hvis vandforsyningen anmoder herom.BEK. nr. 1537 fastsætter krav til både regulativer samt anlægs- og driftsbidrag. Kravene til regulativer er blevet udbygget i forhold til de hidtidige indholdsmæssige bestemmelser i vandforsyningsloven. I henhold til bekendtgørelsens bilag 1 skal der ved indsendelse af et nyt eller ændret regulativ vedlægges følgende:
- En markeret version af regulativet, hvor ændringer – herunder både tilføjelser og udeladelser – i forhold til det gældende regulativ tydeligt fremgår direkte i teksten.
- En særskilt oversigt, der angiver, hvilke bestemmelser i regulativet der er fastsat med hjemmel i bekendtgørelsens § 4, stk. 1, nr. 1–7 og stk. 2.
Disse krav har til formål at sikre gennemsigtighed og gøre det muligt for kommunalbestyrelsen hurtigt at identificere og vurdere både indhold og lovgrundlag for ændringerne.
Når en almen vandforsyning fremsender oplysninger til kommunalbestyrelsen med henblik på godkendelse af de fastsatte anlægs- og driftsbidrag, skal fremsendelsen ledsages af den dokumentation, der er specificeret i bilag 2 til BEK. nr. 1537.
Bilag 2 indeholder en række krav til de oplysninger, som skal danne grundlag for kommunalbestyrelsens vurdering. Disse oplysninger omfatter bl.a. (ikke udtømmende):
- Generelle oplysninger om bidragene (opkrævningsperioden, størrelserne på bidragene osv.)
- Oplysninger om senest godkendte regulativ og eventuelle efterfølgende anmeldte ændringer
- Basisoplysninger om beregningsgrundlaget for indsendte anlægs- og driftsbidrag
- Vandværkets seneste årsregnskab
Anmeldelse af takstblad
BEK. nr. 1537 giver almene vandforsyninger mulighed for at anmelde takstbladet i stedet for at få det godkendt – en mulighed, der skal benyttes senest fire uger før opkrævningsperiodens start.For at kunne benytte anmeldelsesproceduren skal følgende betingelser være opfyldt:
- Taksterne er uændrede siden seneste godkendelse eller anmeldelse, bortset fra eventuel pristalsregulering.
- Taksterne har været godkendt mindst én gang inden for de seneste tre år.
- Der var ikke forventet ikke-disponeret akkumuleret likviditet ved seneste godkendelse.
- Kommunalbestyrelsen har ikke rejst tvivl om taksternes lovlighed.
- Vandsektortilsynet har ikke inden 1. november meddelt fradrag i den økonomiske ramme som følge af overskridelse eller ulovlige udgifter.
Ved anmeldelse af ændringer i regulativer skal oplysningerne i bilag 3A indsendes:
- Senest godkendte regulativ (med eventuelle anmeldte ændringer) samt dato for seneste godkendelse/anmeldelse.
- En særskilt markering af de ændringer, der anmeldes.
Ved anmeldelse af anlægs- og driftsbidrag skal bilag 3B følges og følgende oplysninger indsendes:
- Størrelsen på de anmeldte bidrag og den gældende opkrævningsperiode.
- Sammenligning med senest godkendte/anmeldte bidrag.
- Eventuel pristalskorrektion.
- Dato for seneste kommunal godkendelse.
- Bekræftelse af, at der ved seneste godkendelse ikke var forventet akkumuleret likviditet.
- Oplysning om, at der ikke er rejst tvivl fra kommunens side om taksternes lovlighed.
- For selskaber omfattet af vandsektorloven: Oplysning om, at Vandsektortilsynet ikke har meddelt økonomiske fradrag.
Fordele ved anmeldelse
Anmeldelse som alternativ til godkendelse indebærer en administrativ forenkling for almene vandforsyninger. I modsætning til den formelle godkendelsesprocedure, hvor kommunalbestyrelsen skal foretage en materiel vurdering af taksternes lovlighed og overensstemmelse med hvile-i-sig-selv-princippet, forudsætter anmeldelse alene, at visse betingelser i bekendtgørelsen er opfyldt.
Ved anmeldelse skal vandforsyningen således ikke indsende den omfattende dokumentation, der kræves ved godkendelse i henhold til bekendtgørelsens bilag 2.
Den forenklede anmeldelsesprocedure medfører dermed en mere effektiv og forudsigelig behandling, forudsat at betingelserne er opfyldt og der ikke foreligger væsentlige ændringer i forhold til tidligere godkendte takster.